Det växande järnbehovet

Det växande järnbehovet

Järnbehovet ökar med åren

Vid 8-månadersbesöket på BVC ska järnberikade produkter, enligt Socialstyrelsens riktlinjer, rekommenderas till alla småbarnsföräldrar. Många föräldrar förstår att det är viktigt och ser till att det blir en del av den dagliga kosten. Men allteftersom barnet blir äldre och börjar äta vanlig mat, försvinner ofta fokuset från järnet.

Vad många inte känner till är att ju äldre barnet blir, desto större blir behovet av järn. Eftersom bebisar äter en liten mängd mat – men har ett stort järnbehov – är det extra viktigt att måltiderna är näringstäta och järnrika.

I teorin blir det enklare att täcka barnets järnbehov allteftersom de blir äldre och mängden mat på tallriken ökar. Men när barnet själv kan bestämma vad som faktiskt hamnar på gaffeln, är risken att järnrika livsmedel väljs bort. Det är inte ovanligt att till exempel kött väljs bort till förmån för pasta, pannkakor eller yoghurt. Det gör att även om energibehovet tillgodoses, kan järnintaget fortfarande ligga under det rekommenderade intaget.

Järnbrist utvecklas långsamt – men märks när det är för sent

Det är själva växandet – och utvecklingen av hjärnan – som kostar kroppen mycket järn, och det pågår långt upp i tonåren.

Enligt en svensk studie hade 71,5 % av gymnasietjejer järnbrist enligt skandinaviska riktlinjer. Det uppkommer inte plötsligt, utan grundar sig i många fall i ett otillräckligt järnintag under en längre tid.

I en undersökning av Livsmedelsverket upptäckte man att 10% av flickorna i årskurs 5 (11-12 år) hade järnnivåer som indikerade risk för järnbrist. Det är kanske inte så överraskande, eftersom mer än var tredje 4-åring (36%) hade ett järnintag som låg under genomsnittsbehovet* – och 40% av 1,5-åringarna låg också under den nivån. Det betyder att deras intag sannolikt var otillräckligt för att täcka kroppens behov.

Järnbrist uppstår inte över en natt. Det är en långsam process som ofta grundläggs tidigt. Den startar tyst – och följer med upp i åldrarna, ofta utan att någon märker det förrän trötthet, blekhet eller koncentrationssvårigheter uppstår.

En liten insats med stor effekt

Det positiva är att järnbrist går att förebygga. Genom att bibehålla fokuset på järn – även efter småbarnsåren – och se till att barnets kost ligger i linje med Livsmedelsverkets riktlinjer, varken mer eller mindre, kan du som förälder säkerställa att barnen får i sig tillräckligt med järn. Det handlar om medvetna val i vardagen för att ge kroppen och hjärnan rätt förutsättningar att växa, utvecklas och må bra.

 


*Här är det viktigt att hålla isär genomsnittsbehov och rekommenderat dagligt intag – det är inte samma sak. Genomsnittsbehovet är den nivå av ett näringsämne som anses täcka behovet hos hälften av individerna i en viss grupp. Det används ofta i näringsstudier för att bedöma risken för otillräckligt intag i en population. Rekommenderat dagligt intag är den nivå som anses täcka den absoluta majoritetens behov i en viss grupp.

250321miniferrum_lisawikstrand180_low_e1a2b171-3723-4170-bdb3-5fe23fe662d3.jpg

Vår story


Finns det en drivkraft starkare än den som föräldrar har i omsorgen för sina barn?
Vi tror inte det.


Mini Ferrum föddes ur viljan att ge vår dotter järnet hon behöver, precis som alla andra barn, för den kognitiva utvecklingens skull. Borde vi inte kunna järnberika den hemlagade maten på ett bra sätt? Så som vi ville utifrån våra behov?

Utan att behöva ge henne några ingredienser eller tillsatser som vi egentligen inte ville att hon skulle äta - varje dag? Vi kände att vi saknade en smart, flexibel och hälsomedveten källa till järn.